4. apr, 2019

Adviesbureau Mijn eigen route: 1e lustrum in Almere

Na mijn komst in Nederland in maart 2014, na 20 jaar te zijn weggeweest, kwam ik te wonen in Almere. Ik kon niet begrijpen dat er ong. 600.000 werklozen waren in Nederland, het leek wel een grap. Wat? Niet te geloven! Maar ja, ik begon ijverig te solliciteren, want dacht ik dat met mijn kennis en ervaring ik wel spoedig iets zou vinden. Geen wonder dus dat ik de ene afwijzing na de andere kreeg, met name omdat ik zgn. “bovengekwalificeerd” was. Ik heb dit traject van sollicitatie precies 3 weken volgehouden…

Eind maart 2014 stapte ik naar de KvK en schreef mij weer in als ondernemer, nu in Almere als eenmanszaak onder de naam Adviesbureau Mijn eigen route. Per 1 april 2014 kon ik mezelf zelfstandig ondernemer noemen. De naam had ik al, omdat ik al een hele tijd bezig was mensen te helpen hun eigen route (weer) te vinden. Ik drukte mijn visitekaartjes en bezocht vele netwerken over heel Nederland. Kort daarvoor had ik een LinkedIn profiel aangemaakt en elke keer dat ik ging netwerken, voegde ik mensen aan mijn LinkedIn. Al gauw begon ik mijn relaties van elders in de wereld ook toe te voegen en zo groeide mijn aantal links met de dag. Ik zocht net zo lang tot ik de meest gebruiksvriendelijke website vond die ik zelf kon bouwen en onderhouden precies zoals ik dat zelf wil.

Omdat ik altijd mijn eigen ontwikkelde theorieën heb gevolgd, begon ik met mijn businessplan, nu voor de Nederlandse samenleving en specifiek gericht op Almere en omgeving. En natuurlijk kwam ik weer met mijn vertrouwde bedrijfsactiviteiten aanzetten, immers daar ben ik goed in. Maar waar te beginnen, want buiten mijn familieleden en enkele vrienden/kennissen kende ik maar een paar mensen in Almere. Hieronder een glimp uit de beginperiode:

  • Ik reisde naar Breda een paar keer voor een training welke uiteindelijk niets is geworden.
  • Ik sloot mij aan bij netwerkmarketing omdat deze voor mij nieuw was en de gedachte erachter mij fascineerde. Ik wou alles van weten en deed zeker mijn best. Maar “van waar moest ik de mensen, noem hun maar mijn volgers, halen?” dacht ik toen?
  • Ik bezocht meerdere netwerkbijeenkomsten. Uit 1 van deze bijeenkomsten bij MAC3PARK trof ik een groep heren “creative cooperation” waarbij ik mij aansloot. Dit laatste was voor mij ook de aanleiding om aldaar kantoor te huren. Dit mede dankzij de omgeving die voor mij zeker inspirerend genoeg was.

In de beginperiode van mijn bedrijf had ik een begeleidingsopdracht op afstand voor St. Eustatius, een van de bijzondere gemeenten van Nederland sinds 10 oktober 2010. Daarnaast heb ik zitten werken aan mijn eigen trainingen. Vele uren ging in de ontwikkeling van mijn nieuwe programma “Gezonde lifestyle in 7 steps”. Ik vond dat de mensen op kantoor een gezonder levensstijl zouden moeten hebben. Ook heb ik gewerkt aan de aanpassing van mijn training “Persoonlijke groei/ontwikkeling”. En wat ik al had aan trainingsmateriaal voor “Projectmatig werken en handelen” werd aangescherpt voor de Nederlandse samenleving.
Daarnaast heb ik een begin gemaakt met de ontwikkeling van mijn eigen lesmateriaal voor het rekenen. Een unieke verzameling lesmateriaal genaamd “Martha’s Rekenwijze” die eind dit jaar op de markt komt. Het rekenen was altijd mijn passie, maar kwam vanaf 2015 helemaal tot bloei. Vele uurtjes gingen ook in het uitzoeken van projectjes, onderzoek doen, houden van businessmeetings ter kennismaking, gesprekken met potentiele klanten en het verkennen van de omgeving. Een aantal projectjes zijn nog steeds in de koelkast, omdat financiering een niet te verwaarlozen punt is met name voor de startende ondernemer.

Door de begeerte aan meer ruimte, raakte ik intensief aan de praat met de gastvrouw van MAC3PARK en zijn wij in juli 2015 gaan lunchen bij het bedrijfsrestaurant op het terrein. Zij vertelde van het bedrijf MAC3PARK en met hoeveel verschillende ondernemers wij omringd waren en haar gesprekken met deze ondernemers bij de inrichting van hun nieuwe gehuurde kantoor tot en met het stoppen met hun bedrijf. Ik vertelde haar dat ik ooit onderzoek had gedaan naar waarom ondernemers zo enthousiast starten, maar niet altijd even enthousiast blijven en vaak stoppen, met alle narigheden tot gevolg. Wat een match! Die dag zag het programma New Style ondernemers het daglicht en werd het ook nog gezegend door de sponsoring van de Ondernemerstuin door de eigenaar van MAC3PARK. Het programma New Style ondernemers is een geïntegreerd trainingsprogramma voor het integraal voorbereiden van a.s. ondernemers op een gestructureerde manier met gebruik van kantoor-flexplekken gedurende 1 jaar. Het trainingsprogramma is door ondergetekende zelf ontwikkeld.

Het is dit programma, voor het goed voorbereiden van starters, dat vervolgens mijn volle aandacht vroeg en waarmee ik nog steeds alles voor doe met heel veel liefde en passie. Wat begon met 3 deelnemers in 2015, is uitgegroeid na 3 jaar tot meer dan 30 deelnemers. Ik begeleid de deelnemers met veel plezier en ervaar steeds meer dat de aanhouder altijd wint! Eerlijk gezegd is er niet veel ondersteuning voor de startende ondernemer. Dat begint pas bij het maken van de omzet. Dat terwijl, naar mijns inziens, juist de voorbereiding van de ondernemer essentieel is voor het voortbestaan van het bedrijf. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

Het was voor mij geen makkelijke tijd: Nieuw in Almere met nauwelijks contacten. Maar met veel geloof in datgene wat ik wou en doorzettingsvermogen in praten en netwerken met steeds als doel te werken naar een win-win situatie, is het mij gelukt om mijn bedrijf staande te houden. Vandaag vier ik dus mijn 1e lustrum met veel dankbaarheid en genot! God is goed!!!

Na 5 jaar wonen en werken in Almere voor voornamelijk de Almeerse gemeenschap, kan ik zeggen dat ik eindelijk op weg ben naar meer zichtbaarheid en acceptatie. Wat ik heb gemerkt is dat het elkaar gunnen niet zomaar gaat. In een wereld met een hoog percentage werklozen, telt zelfs de kennis niet, laat staan als je boven een bepaald leeftijd bent, een vrouw bent en helemaal als je van elders komt. Vanwege de kennis ben je een concurrent en natuurlijk wilt geen concurrent iemand in zijn/haar netwerk hebben die evenveel of meer weet. Komend naar Nederland vanuit een kleinere gemeenschap, zie ik dat ik ook als volwaardig kan participeren in deze grotere gemeenschap. Ik kan sneller mijn vinger leggen op de zere plekken.

Vanaf mijn afstuderen bij de Universiteit Twente als Toegepaste onderwijskundige, heb ik mij beziggehouden met het zoeken naar het eigenlijke probleem achter een aangegeven probleem. Ik neem geen genoegen met wat ik zie en ervaar. En dat laatste vormt de basis in alles wat ik doe.

Ik ben trots op mezelf en kan nu eindelijk zeggen dat ik mijn route een beetje heb gevonden in de Almeerse gemeenschap. Ik streef ernaar om veel meer te doen dan ik ooit van heb durven dromen. Blijf mij dus vooral volgen.

Ik ben in de 1ste plaats de Almachtige God dankbaar en op de 2de plaats aan velen, die mij in deze afgelopen 5 jaar van veel betekenis zijn geweest. Bedankt ook aan eenieder die hun vertrouwen in mij hebben gesteld. Mijn dank is groot!

Denk jij dat ik jou ook kan helpen jouw eigen route (weer) te vinden, neem dan vrijblijvend contact en wie weet kunnen we verder bouwen aan een zekerder bestaan met je eigen bedrijf of gewoon als persoon. Bij het aangaan van een overeenkomst voor een training of programma in deze maand april, ontvang je een unieke verrassing.

In deze voor mij feestelijke maand april, zal ik een aantal New Style ondernemers die ik heb begeleid en die ik begeleid in het zonnetje zetten door ook hun verhaal te publiceren. Dit dankzij de samenwerking met OnsAlmere.nl.

AMER, SM: 1 april 2019